Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019

Κωνσταντίνα Τασσοπούλου. Η τελευταία πινιάτα


Εικόνες: Χρύσα Σπυρίδωνος, Εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα 2019



Κάθε χρόνο, από τα πρώτα της κιόλας γενέθλια, η Πεπίτα επισκέπτεται το μαγαζί του δον Φουλχένσιο, του ανθρώπου που φτιάχνει και γεμίζει τις πιο ξακουστές πινιάτες στο Μεξικό, για να της ετοιμάσει μία για το πάρτι της. Και κάθε χρόνο εκείνος, παρόλο που πολύ θέλει να την ευχαριστήσει, κατορθώνει να τα κάνει μαντάρα γεμίζοντας τις πινιάτες με τα πιο λάθος πράγματα και τινάζοντάς της το πάρτι στον αέρα. Δεκαεφτά χρόνια κρατάει αυτή η ιστορία. Ώσπου στα δέκατα όγδοα γενέθλια της Πεπίτα κάτι θ’ αλλάξει… 

Ένα βιβλίο-έκπληξη – κι ευτυχώς όχι δυσάρεστη, σαν το περιεχόμενο στις πινιάτες του δον Φουλχένσιο. Ιστορία πρωτότυπη, με αύρα εξωτική, που παρακολουθεί την πορεία ενός κοριτσιού από τη βρεφική ηλικία ως την ενηλικίωση, με σημείο αναφοράς πάντα την ημέρα των γενεθλίων του και την έκπληξη που κάθε φορά κρύβει η πινιάτα του δον Φουλχένσιο. Χιούμορ, φρεσκάδα, αβίαστη αφήγηση, απολαυστικές περιγραφές και ζωηροί διάλογοι, σ’ ένα κείμενο που, παρά τον φαινομενικά ανέμελο χαρακτήρα του, τολμά να μιλήσει, με τρυφερότητα αλλά χωρίς μελοδραματισμούς, ακόμα και για το δύσκολο θέμα της απώλειας. Με τη χαρά ωστόσο της ζωής να έχει κι εκεί το πάνω χέρι.

Εκπληκτική εικονογράφηση από τη Χρύσα Σπυρίδωνος – μια από τις ωραιότερες, νομίζω, που μας έχει χαρίσει. Ζωηρά χρώματα, εκφραστικά πρόσωπα, έντονες επιρροές από τη μεξικάνικη κουλτούρα, που, όπως φαίνεται, της ταιριάζει γάντι, χιούμορ και φαντασία ιδανικά παντρεμένα, με τις πανταχού παρούσες πολύχρωμες κορδέλες της πινιάτας να τυλίγουν γιορταστικά αντικείμενα και μορφές.

Εξαιρετικό πραγματικά το δέσιμο κειμένου και εικόνας, με αποτέλεσμα ένα εικονογραφημένο βιβλίο πρωτότυπο και χορταστικό, που θα αγγίξει ποικιλότροπα τόσο τους μικρούς όσο και τους μεγάλους αναγνώστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου