Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Χορεύοντας με τους λύκους του Geoffroy de Pennart

Εκδόσεις Παπαδόπουλος (από 3 ετών)  

 

 Αληθινή αποκάλυψη! Ξεκινήσαμε από τον Καλόκαρδο λύκο (μτφρ. Γ. Παπαδόπουλος) και κολλήσαμε για τα καλά. Ο Geoffroy de Pennart στήνει έναν κόσμο εμπνευσμένο από γνωστά κλασικά παραμύθια, τις υποθέσεις των οποίων κόβει και ράβει με τρόπο ανατρεπτικό και συχνά πυκνά άκρως εξευτελιστικό για τους ταλαίπωρους τους λύκους του.
 
Οι λύκοι του Pennart, να το ξεκαθαρίσουμε, είναι παιδιά από σπίτι, διαθέτουν αρχές, έχουν ως αναφορά τις οικογενειακές αξίες, κάποιοι απ’ αυτούς δεν παύουν να είναι τα γνωστά κακότροπα και κουτοπόνηρα ζώα που γνωρίσαμε στα κλασικά παραμύθια, ορισμένοι άλλοι όμως, παρότι κάποια στιγμή περνάνε κρίση ταυτότητας και βιώνουν έντονα υπαρξιακά διλήμματα, αναδεικνύονται εντέλει φωτεινές εξαιρέσεις, γεγονός που τους καθιστά αληθινά αξιαγάπητους σε μικρούς και μεγάλους αναγνώστες.
 



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Εξαιρετικός ο Καλόκαρδος λύκος, το πρώτο βιβλίο του Pennart που έπεσε στα χέρια μας, κάτι σαν περίπατος σ’ ένα πλήθος από κλασικά παραμύθια για τον κακό το λύκο, μ’ έναν ήρωα ο οποίος εγκαταλείπει το πατρικό σπίτι για να ζήσει μόνος συνοδευόμενος από τις ευχές όλης της οικογένειας. Μόνο που δεν πρόκειται για ένα τυπικό λύκο, αλλά για ένα αφοπλιστικά καλόκαρδο παιδί, μοιρασμένο ανάμεσα στα πρέπει της οικογένειάς του και στα δικά του θέλω. Στο δρόμο του θα συναντήσει γουρουνάκια, κατσικάκια, Κοκκινοσκουφίτσες κι ένα σωρό άλλα παραδοσιακά εδέσματα λύκων, χωρίς όμως να μπορέσει να φάει κανένα λόγω του πονόψυχου, καλόκαρδου χαρακτήρα του. Στο φινάλε πάντως κατορθώνει να βρει τις ισορροπίες ανάμεσα στη φύση του και στα πιστεύω του, αλλιώς ανάμεσα στην κληρονομιά των προγόνων του και στη δική του, ρηξικέλευθη άποψη για τη ζωή. Μέσα από την πορεία αυτογνωσίας του ήρωα ο συγγραφέας παρεμβαίνει δημιουργικά σε μια σειρά από κλασικά παραμύθια, δίνοντας μάλιστα απρόβλεπτo τέλος και σε ένα από αυτά – και μάλιστα πρόκειται για παραμύθι στην κλασική εκδοχή του οποίου ο λύκος δεν έχει καμία θέση!

 
Σπουδαίο και το Γεύμα των λύκων (μτφρ. Γ. Παπαδόπουλος), με σπαρταριστό χιούμορ, ευφυείς διαλόγους, τον ίδιο κεντρικό ήρωα και συμπρωταγωνιστή ένα απίστευτα κουλ γουρουνάκι, καλλιεργημένο, ευφυές,πολυτάλαντο και ατρόμητο! Εδώ ο Λουκάς, ο καλόκαρδος λύκος, πιάνει ένα γουρουνάκι με σκοπό να το θρέψει και να το ετοιμάσει για το κυριακάτικο τραπέζι που σκοπεύει να κάνει στην οικογένειά του, ωστόσο η ευρηματικότητα του μικρού Μελέτη, του γουρουνιού, και η δύναμη της φιλίας που θα αναπτυχθεί ανάμεσα στους δυο παραδοσιακούς εχθρούς θα αλλάξει τελείως την τροπή των πραγμάτων.  
 
 
Στο ίδιο πνεύμα κινείται και το παλιότερο Ο λύκος ξαναγύρισε! (μτφρ. Γ. Παπαδόπουλος), στο οποίο όλα τα εν δυνάμει θύματα του επανακάμψαντα κακού λύκου μαζεύονται πανικόβλητα στο ίδιο σπιτάκι περιμένοντας το βέβαιο τέλος... Στην περίπτωσή μας οι βάρβαροι μπορεί να αργούν να χτυπήσουν την πόρτα, εντέλει πάντως θα κάνουν την εμφάνισή τους: ο λύκος θα είναι πιστός στο ραντεβού του με την ιστορία, η εξέλιξη όμως των πραγμάτων θα είναι απρόσμενη...
 
Στο Να ‘μαι ξανά (μτφρ. Σ. Καπλάνη) η οπτική της ιστορίας γυρίζει τούμπα, καθώς βλέπουμε τα γεγονότα από την πλευρά του λύκου, που ετοιμάζεται για το μεγάλο come back, για να διαπιστώσει, επισκεπτόμενος τα υποψήφια θύματά του, ότι κανένας δε βρίσκεται εκεί που θα υπαγόρευε η παραδοσιακή εκδοχή των παραμυθιών για να τον περιμένει.



Στη Στρογγυλοσκουφίτσα (μτφρ. Μ. Μοίρα) η διαφοροποίηση από το γνωστό κλασικό παραμύθι υπονοείται ήδη από τον τίτλο. Εδώ τα προβλήματα της κεντρικής ηρωίδας ξεκινούν από μια βασική παρανόηση, καθώς, όταν συναντιέται με το λύκο στο δάσος τον περνάει για σκύλο. Ωστόσο, στην πορεία της ιστορίας, γιαγιά κι εγγονή τα βγάζουν πέρα μια χαρά απέναντι στο λύκο, χωρίς από μηχανής κυνηγούς. Μάλιστα, όπως ανακαλύπτουμε στο τέλος της ιστορίας, το μοιραίο συναπάντημά τους στο δάσος έχει αποτελέσει έναυσμα τόσο για την κεντρική ηρωίδα όσο και για τον κακό λύκο ώστε να πάρουν αποφάσεις καθοριστικές για το μέλλον και των δυο τους.

Το Ο Λύκος… και τα τρία γουρουνάκια (μτφρ. Γιάννης Παπαδόπουλος) θα μας μείνει για πάντα αξέχαστο, όχι τόσο για τη γεμάτη σασπένς καταδίωξη των γουρουνιών από τον κακό λύκο Ιγκόρ, όσο λόγω του καταπληκτικού οχήματος που λανσάρει. Αλήθεια, ποιο τρίχρονο δε θα ήθελε σαν τρελό να μπει σε τροχογουρουνοσπιτάκι, και μάλιστα λουξ; Όσο για το φινάλε, αυτό θα πραγματοποιηθεί παρουσία όλων σχεδόν των ηρώων που εμφανίζονται στα βιβλία του συγγραφέα, και χάρη στην παρέμβαση του καλόκαρδου λύκου Λουκά...
 
Τέλος, το Ο λύκος, η κατσίκα και τα 7 κατσικάκια (απόδ. Φ. Μανδηλαράς), δεν είναι άλλο από μια αστική φαρσοκωμωδία παρεξηγήσεων μεταφερμένη σε χλοερά λιβάδια και κατσικίσιες μεζονέτες. Ο κακός λύκος Ιγκόρ, σεσημασμένη περίπτωση, θα γνωρίσει τον απόλυτο εξευτελισμό για μια ακόμα φορά όταν θα επιχειρήσει να μπει μεταμφιεσμένος σε κυρία Κατσίκα στο σπίτι των κατσικιών για να τα φάει...
 
Κυρίαρχες ιδέες που διατρέχουν τα βιβλία του συγγραφέα η ανατροπή των κοινωνικών στερεοτύπων, η πίστη στη μοναδικότητα της προσωπικότητας του καθενός, η ανεκτικότητα κι ο σεβασμός για τον άλλο, έστω κι αν αυτός τυχαίνει να είναι ο προαιώνιος, άρα και αυτονόητος, εχθρός. Βέβαια, ακόμα κι αν ένας λύκος κρύβει καρδιά αρνιού, αίσθημα δικαίου και ευαισθησίες, καλό είναι να μη γενικεύουμε, γιατί δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει! Και στην περίπτωση πάντως που ο λύκος αποδειχτεί άξιος εκπρόσωπος του είδους του, το θάρρος, η ευρηματικότητα, το ομαδικό πνεύμα και η αμφισβήτηση παγιωμένων αντιλήψεων και μεθόδων έχουν τη δύναμη να ανατρέψουν ισορροπίες και να γείρουν την πλάστιγγα προς τη μεριά του φαινομενικά πιο αδύναμου.
 
Από τον ίδιο εκδότη κυκλοφορεί στα ελληνικά και η Πριγκίπισσα, ο δράκος κι ο ατρόμητος ιππότης (μτφρ. Κ. Τριανταφύλλου), ενώ δυστυχώς για την ώρα εξαντλημένα είναι η εξαιρετική Σοφία, η αγελαδίτσα τραγουδίστρια, ο Γιάννος Σκυλάκος και η Μαρίκα Φουντωτή, καθώς και ο Προκόπης και ο Λύκος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου