Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

Ιωάννα Μπαμπέτα, Λέξη σαν μύγα


Εικονογράφηση: Μάρω Αλεξάνδρου, Εκδόσεις Μίνωας, Αθήνα 2016



Οι λέξεις έχουν μεγάλη δύναμη. Μπορούν να αναστατώνουν τη δασκάλα, να πανικοβάλλουν τη γιαγιά, να φέρνουν σε τρελή αμηχανία τη μαμά. Κι εσένα να μη σε αφήνουν στιγμή σε ησυχία. 

Οι λέξεις είναι μεγάλος πειρασμός, κι ας μην ξέρεις τι σημαίνουν – μη σου πω ότι η άγνοια κάνει ακόμα πιο ζόρικα τα πράγματα.

Οι λέξεις οδηγούν σε απειλές, τιμωρίες, φασαρίες, συνελεύσεις γονιών, αϋπνίες…

Αλήθεια, αξίζει τον κόπο τόσος πανικός;

Η Ιωάννα Μπαμπέτα καταπιάνεται με ένα δύσκολο θέμα – αυτό των «απαγορευμένων» λέξεων. Και, στην προσπάθειά της να το προσεγγίσει με τρόπο κατανοητό αλλά και χιουμοριστικό, χρησιμοποιεί ένα έξυπνο εύρημα: οι «κακές» λέξεις, μας λέει, είναι σαν τις μύγες. Ενοχλητικές και βουερές και εκνευριστικές. Στιγμή δε σου επιτρέπουν να ησυχάσεις. Είναι ο τρόπος που έχει το απαγορευμένο να τρυπώνει στο μυαλό και να μην το αφήνει σε χλωρό κλαρί. Ειδικά όταν αυτό το απαγορευμένο είναι και ακατανόητο, κάνοντας τη φαντασία να οργιάζει.

Γύρω από την κομβική αυτή παρομοίωση χτίζει η συγγραφέας την ιστορία της, με μια γραφή χαριτωμένη, που κινείται αβίαστα εντός της καθημερινότητας του παιδιού, προσεγγίζοντας με παιγνιώδη διάθεση τις ανησυχίες, τις απορίες και τις ενοχές του, περιγράφοντας με αρκετή δόση χιούμορ την υπερβολή στη συμπεριφορά των ενηλίκων και προτείνοντας τελικά μια απενοχοποιητική λύση, που φέρνει τα πράγματα στις αληθινές τους διαστάσεις. Όχι στρογγυλεύοντας αλλά καλώντας μικρούς, και κυρίως μεγάλους, να αφήσουν στην άκρη υπερβολές και αφοριστικές λογικές, που μεγεθύνουν, επιβαρύνουν, κουράζουν και δεν παρέχουν ουσιαστικές λύσεις.

Η εικονογράφηση της Μάρως Αλεξάνδρου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις εκφράσεις των προσώπων, απηχεί σε μεγάλο βαθμό τη χιουμοριστική, παιγνιώδη διάθεση του κειμένου, στο οποίο χρήσιμο θα ήταν να ρίξουν μια καλή ματιά, εκτός των παιδιών, και γονείς όπως και εκπαιδευτικοί, βάζοντας κάμποσο νερό στο δικό τους αλάθητο, τη ρίζα εξάλλου τόσων και τόσων διαιωνιζόμενων προβλημάτων και παθογενειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου