Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Κριστιάν Ζολιμπουά / Κριστιάν Ενρίς, Ζωή & κότα

  • Η κοτούλα που ήθελε να δει τη θάλασσα

  • Το διαστημικό κοτέτσι

  • Ένας αδερφούλης και για μένα!


Μετάφραση: Φίλιππος Μανδηλαράς, Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 2012 (από 4 ετών)


Ποιοι δράκοι, ποια τέρατα, ποιοι λύκοι, ποιες αλεπούδες, ποια γουρουνάκια… Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Οι νέοι ήρωες των παιδιών είναι τα κοτόπουλα. Όχι όποια κι όποια κοτόπουλα βέβαια, αλλά ο απίθανος Καρμελίτο και το σόι του, η φοβερή και τρομερή κοτοοικογένεια διά χειρός Κριστιάν Ζολιμπουά και Κριστιάν Ενρίς, που έκανε πρόσφατα την εμφάνισή της στα ελληνικά βιβλιοπωλεία μέσα από τρία βιβλιαράκια μικρού σχήματος, που ιστορούν με κέφι, ανατρεπτικό χιούμορ και πνευματώδη διάθεση τα κατορθώματα των υπέροχων αυτών πουλερικών.

Στο πρώτο βιβλίο της σειράς, Η κοτούλα που ήθελε να δει τη θάλασσα, γνωρίζουμε την Καρμέλα, μια κοτούλα με ανήσυχο πνεύμα και ροπή στην περιπέτεια, η οποία λαχταράει να δει τη θάλασσα. Κι επειδή ο αυστηρός μπαμπάς της ούτε ν’ ακούσει δε θέλει για θάλασσες και ταξίδια, ένα βράδυ η Καρμέλα το σκάει και ξεκινάει για τη μεγάλη περιπέτεια… Τη θάλασσα κάποια στιγμή τη βρίσκει, ωστόσο παρασύρεται απ’ τα κύματα, για να διασωθεί τελικά ύστερα από μέρες περιπλάνησης από το πλήρωμα του… Χριστόφορου Κολόμβου! Και ναι, καλά το καταλάβατε, η Καρμέλα θα είναι ανάμεσα σε κείνους που θ' ανακαλύψουν την Αμερική! Εκεί θα γνωρίσει έναν κόσμο αλλιώτικο όσο και θαυμαστό, θα συναντήσει τον έρωτα της ζωής της και μια μέρα… Αλλά καλύτερα να μη σας τα πω όλα. Θα σας καταστρέψω τη χαρά της ανάγνωσης και δεν το θέλω.

Στο δεύτερο βιβλίο, Το διαστημικό κοτέτσι, ο γιος της Καρμέλας, το ροζ κοκοράκι Καρμελίτο, το οποίο μάλλον έχει κληρονομήσει τις ανησυχίες της μαμάς αλλά σε πιο προχωρημένη έκδοση, θέλει να ταξιδέψει στο διάστημα. Κι επειδή έχει καταντήσει ο περίγελως του αγροκτήματος, σπεύδει να συμβουλευτεί ένα γεράκο που μένει εκεί τριγύρω και μελετάει τ’ αστέρια, τον κύριο Γαλιλαίο, αν έχετε ακουστά… Βέβαια, τα χρόνια εκείνα τα διαστημικά ταξίδια δεν είχαν ακόμα μπει στη ζωή ανθρώπων και κοτόπουλων, ωστόσο τα όνειρα διαχρονικά έχουν τη συνήθεια να πραγματοποιούνται με τον πιο παράδοξο τρόπο. Αυτό θα συμβεί και στην περίπτωση του Καρμελίτο, όταν ένα διαστημικό λεωφορείο με επιβάτες μια τάξη από εξωγήινα κοτοπουλάκια σε εκπαιδευτική εκδρομή θα προσγειωθεί μπροστά στα έκπληκτα μάτια του!

Οι περιπέτειες του Καρμελίτο συνεχίζονται στο τρίτο βιβλίο, Ένας αδερφούλης και για μένα!, όταν η σφοδρή επιθυμία του να αποκτήσει αδερφούλη προσκρούει στην καθημερινή συνήθεια της επιστάτισσας να παίρνει απ’ το κοτέτσι όλα τα αυγά της Καρμέλας, χωρίς να της αφήνει ούτε ένα να κλωσήσει. Φυσικά, θα βρεθεί λύση και το αυγό της μαμάς θα καταλήξει σε… παρένθετη κλώσα. Όλα κυλούν ομαλά, μέχρι τη στιγμή που το αυγό πέφτει θύμα απαγωγής κι ο Καρμελίτο με τον κολλητό του φίλο Κρι Άρη εξαπολύουν ένα άγριο κυνηγητό αναζητώντας τους απαγωγείς. Κι όταν, πάνω στο κυνήγι, θα σκάσει μύτη ο νεοσσός μέσα απ’ το αυγό, μια σειρά από εκπλήξεις περιμένουν τον Καρμελίτο, καθώς το νεογέννητο ούτε αδερφούλης είναι, ούτε ανάγκη από την καθοδήγηση του μεγάλου αδερφού έχει και μάλλον έχει υιοθετήσει αρκετές από τις συνήθειες της παρένθετης κλώσας…

Χιούμορ, δράση, ταξιδιάρικη διάθεση, απρόβλεπτα συναπαντήματα με ιστορικές προσωπικότητες αλλά και με ήρωες παραμυθιών, διακειμενικές πινελιές, λογοπαίγνια, αυτοσαρκαστική αλλά και υπονομευτική διάθεση και μια πλειάδα από ολοζώντανους χαρακτήρες, όπως ο πολυταξιδεμένος Πέδρο ο κορμοράνος ή ο κολλητός φίλος του Καρμελίτο, ο φοβητσιάρης Κρι Άρης, είναι τα υλικά με τα οποία ο Κριστιάν Ζολιμπουά φτιάχνει τρεις ελκυστικές ιστοριούλες στις οποίες δεν μπορούν να αντισταθούν ούτε μικροί ούτε μεγάλοι. Η πολύχρωμη εικονογράφηση του Κριστιάν Ενρίς, με καρτουνίστικη, χιουμοριστική διάθεση, όχι μόνο δίνει μορφή και έκφραση στους χαριτωμένους ήρωες του συγγραφέα αλλά συχνά παίρνει τη σκυτάλη της δράσης από την αφήγηση, με ξεκαρδιστικά αποτελέσματα.

Μια χαριτωμένη σειρά βιβλίων που –αν κρίνω από τις αντιδράσεις που κατέγραψα στο δικό μας σπίτι– θα ενθουσιάσει μικρούς αλλά και μεγάλους. Ίσως μάλιστα αυτούς τους δεύτερους περισσότερο απ' τους πρώτους!  

Δείτε όλα τα βιβλία της σειράς που κυκλοφορούν στα γαλλικά εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου