Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2017

Δυο χριστουγεννιάτικα βιβλία φαντασίας του Ματ Χέιγκ



  • Ματ Χέιγκ, Το αγόρι που το είπαν Χριστούγεννα, εικονογράφηση Κρις Μόουλντ, μετάφραση Αργυρώ Πιπίνη, Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 2016
  • Ματ Χέιγκ, Το κορίτσι που έσωσε τα Χριστούγεννα, εικονογράφηση Κρις Μόουλντ, μετάφραση Αργυρώ Πιπίνη, Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 2017




Αξίζει να πιστέψουμε στο αδύνατο; Υπάρχει η μαγεία; Μπορεί η ελπίδα από μόνη της να αλλάξει τον κόσμο; Ναι, ναι και ναι, απαντά ο Ματ Χέιγκ στα δυο χορταστικά μυθιστορήματά του Το αγόρι που το είπαν Χριστούγεννα και Το κορίτσι που έσωσε τα Χριστούγεννα, τα οποία κυκλοφόρησαν στα ελληνικά πέρσι και φέτος από τις Εκδόσεις Πατάκη σε ωραία μετάφραση από την Αργυρώ Πιπίνη. Δυο εξαιρετικά βιβλία φαντασίας, που, με αφετηρία την ιστορία του Πατέρα Χριστούγεννα ή Άγιου Νικόλαου (που εμείς τον αποκαλούμε Αϊ-Βασίλη), μας μεταφέρουν σε έναν μακρινό κόσμο όπου βασιλεύουν η μαγεία, η περιπέτεια και η πίστη στο αδύνατο.

Στο πρώτο βιβλίο ο Χέιγκ αφηγείται την ιστορία ενός μικρού φτωχού, ορφανού από μητέρα αγοριού που ζει στη Φινλανδία και το οποίο, μην αντέχοντας τη βάναυση συμπεριφορά της θείας του, στην οποία έχει αναθέσει τη φροντίδα του ο πατέρας του, αποφασίζει να ακολουθήσει τα ίχνη αυτού του τελευταίου ως τη μακρινή χώρα των ξωτικών. Ο μικρός Νικόλαος θα κατορθώσει έπειτα από ταλαιπωρίες και βάσανα να φτάσει ως εκεί, ωστόσο η υποδοχή της οποίας θα τύχει δε θα είναι ακριβώς αυτή που θα περιμένει: καχύποπτα ξωτικά, αλλόκοτα αερικά, επιθετικά τρολ κι άπληστοι άνθρωποι θα του κάνουν τη ζωή δύσκολη. Η έμφυτη καλοσύνη του, η τόλμη και η ευαισθησία του θα είναι τα όπλα χάρη στα οποία θα κατορθώσει τελικά να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ξωτικών και σταδιακά να μεταμορφωθεί στον αγαπημένο άγιο των παιδιών.

Γνωρίζοντας καλά τους κανόνες της πλοκής, ο Χέιγκ μάς χαρίζει μια ιστορία γεμάτη σασπένς, ανατροπές, ενδιαφέροντες χαρακτήρες, χιούμορ αλλά και συγκίνηση, την οποία, στα πιο απίθανα σημεία διανθίζει με μικρές, φαινομενικά τυχαίες αναφορές και απίθανες εξηγήσεις για το πώς γεννήθηκαν βασικά στοιχεία της αγιοβασιλιάτικης μυθολογίας.    




Στο Κορίτσι που έσωσε τα Χριστούγεννα πετυχαίνουμε τον Πατέρα Χριστούγεννα σε μια δύσκολη στιγμή: Αν και την πρώτη χρονιά που αποπειράθηκε να μοιράσει δώρα στον κόσμο όλα πήγαν καλά χάρη στην πίστη και στην ελπίδα ενός παιδιού, της μικρής Αμέλιας, την επόμενη μια μεγάλη καταστροφή δε θα του επιτρέψει να ικανοποιήσει τις επιθυμίες των παιδιών. Και κυρίως του πρώτου παιδιού που πίστεψε στη μαγεία των Χριστουγέννων. Έπειτα από ένα χρόνο απουσίας λοιπόν, και καθώς ύπουλα τρολ επιβουλεύονται τη χώρα των ξωτικών και η ελπίδα κι η μαγεία μοιάζουν να έχουν εγκαταλείψει τον κόσμο, ο Πατέρας Χριστούγεννα κινά να βρει το πρώτο εκείνο παιδί, τη μικρή καπνοδοχοκαθαριστή κι ορφανή από μητέρα Αμέλια, που ζει στο Λονδίνο του 19ου αιώνα. 

Καταιγιστική δράση, αναπάντεχες και ανατρεπτικές συναντήσεις με προσωπικότητες της εποχής, όπως ο Κάρολος Ντίκενς και η βασίλισσα Βικτωρία, μπόλικες δόσεις μαγείας και χιούμορ, αλλά κι ένας έρωτας που γεννιέται στις πιο απίθανες συνθήκες, συνθέτουν αυτό το χορταστικό μυθιστόρημα που, όπως και το Αγόρι που το είπαν Χριστούγεννα, διαβάζεται απνευστί από μικρούς και μεγάλους. Ο Χέιγκ μάλιστα, στο δεύτερο αυτό βιβλίο της σειράς, κατορθώνει να μοιράσει μαεστρικά την πλοκή σε δυο διαφορετικούς τόπους, το Λονδίνο της Αμέλιας και τη χώρα των ξωτικών, επιτείνοντας, χωρίς να κουράζει, τη δράση και το σασπένς.

Εξαιρετική και στα δυο βιβλία η γεμάτη κίνηση και ένταση εικονογράφηση του Κρις Μόουλντ, που χτίζει παραμυθένια σκηνικά και ζωντανεύει χαρακτήρες αποτυπώνοντας ανάγλυφα όχι μόνο στοιχεία της εμφάνισής τους αλλά και βαθύτερα συναισθήματα.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου