Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Κώστας Μάγος, Ο Τραμ

Εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός, Εκδόσεις Πατάκη, (από 6 ετών)


Μια τρυφερή ιστορία περιπλάνησης στη μεγαλούπολη. Ήρωάς της ένας αδέσποτος σκύλος, παρατημένος από το αφεντικό του στους δρόμους της Αθήνας. Το αρχικό σοκ της εγκατάλειψης διαδέχεται ο αγώνας για επιβίωση και η εξοικείωση με τις τεχνικές της, η γνωριμία με άλλα αδέσποτα ζώα αλλά και με την αστική καθημερινότητα.
 
Ιδιαίτερη γοητεία στον ήρωά μας ασκεί το τραμ. Η συχνή παρουσία του μάλιστα στη στάση του αγαπημένου του μεταφορικού μέσου γίνεται αφορμή να τον βαφτίσουν κι αυτόν Τραμ. Εκεί, στη στάση, θα αποκτήσει μια σειρά από καινούριους φίλους: τους εργαζόμενους στο τραμ, μια μικρή μαθήτρια, μια μετανάστρια, έναν τυφλό.
 
Κάποιοι απ' αυτούς έχουν γνωρίσει τη δύσκολη πλευρά της ζωής, κι ίσως γι' αυτό μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα απ' τους άλλους τη μοναξιά του αδέσποτου τετράποδου. Του χαρίζουν απλόχερα την προσοχή τους, το χάδι τους, την αγάπη τους, πασχίζοντας να ανακαλέσουν μέσα απ' την επαφή τους μαζί του μακρινές αναμνήσεις ή να ανακτήσουν χαμένες αισθήσεις. 

Βέβαια, ο Τραμ αυτό που θέλει περισσότερο, πέρα και πάνω από σκυλίσιες κι ανθρώπινες φιλίες, είναι να ξαναποκτήσει ένα δικό του σπίτι. Θα το πετύχει εντέλει, ίσως όχι με τον τρόπο που θα υπαγόρευε ένα εμπορικό μελό με happy end, στο βαθμό πάντως που το επιτρέπουν οι δυνατότητες των καινούριων του φίλων αλλά και το επιβάλλει το πνεύμα της αφήγησης, η οποία θέλει τον Τραμ ζωντανό στοιχείο της πόλης, κι όχι απομονωμένο/φυλακισμένο σε κάποιο καινούριο μπαλκόνι περιστασιακών φιλόζωων.

Ο Κώστας Μάγος δε μας δίνει απλώς ένα βιβλίο για τη ζωοφιλία. Μας μιλάει για τη μοναξιά του άστεγου, του εγκαταλειμμένου, του κοινωνικά ανένταχτου. Μέσα απ' την περιπλάνηση του σκύλου στην καρδιά της Αθήνας,  ο συγγραφέας βρίσκει αφορμή να αναφερθεί στη νοσταλγία του μετανάστη, στις δυσκολίες των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες, στα πολυάριθμα πρόσωπα μιας πόλης που πάντως ακόμα και στις πιο άχαρες γωνιές της μπορεί να κρύβει τρυφερότητα κι ανθρωπιά.

Η επιλογή του Γιώργου Σγουρού να συνδυάσει φωτογραφία και σκίτσο στην εικονογράφηση του βιβλίου συμβάλλει στην πειστική απόδοση του αστικού τοπίου και δένει εξαιρετικά με το λιτό κείμενο. 

Ένα βιβλίο για εκείνους που επιμένουν να αναζητούν μέσα στην γκρίζα καθημερινότητά τους μικρές χαραμάδες ελπίδας κι αισιοδοξίας.

1 σχόλιο:

  1. Φοβερά, επίκαιρο βιβλίο! Αναρωτιέμαι πόσες ερωτήσεις θα δημιουργήσει στο παιδικό μυαλό και αν υπάρχουν ικανοποιητικές απαντήσεις που μπορούμε να τους δώσουμε...

    Ωραίο post!
    Άρτεμις

    ΑπάντησηΔιαγραφή